Aava

Vi ville ha en hund som var så lite allergiserande som möjligt till vår familj pga pappas hundallergi. Australian labradoodlens lynne, allergivänlighet och utseende tilltalade mycket oss då vi  tog reda på fakta om olika hundraser. Efter att ha provkrafsat var vi säkra på att Australian labradoodle var den lämpliga hunden för vår familj

Vår hund Aava är energisk, klok och glad. Aava har ännu mycket valpenergi och ibland påminner hon mera om en känguru än en hund. Hon har egen vilja och ibland måste vi t.o.m förhandla om reglerna med lite strängare tonfall. I allmänhet är Aava on mycket tillgiven och sprider glädje och skratt med det hon gör. Hon är speciellt intresserad av att leka med bollar och frisbeen. Redan när hon hör ordet frisbee börjar hon hoppa och skutta av glädje, då hon förstår vad som snart utlovas. Aava  lär sig också mycket snabbt och redan efter några träningsgånger lär hon sig olika konster galant om vi bara har de rätta delikatesserna som sporre.

Aava tycker om att vara med i allt som händer, om det sedan är fråga om matlagning och trädgårdsarbete. Å andra sidan har hon  nu i coronatider fint gett oss som jobbar på distans i familjen arbetsro genom att vila och samla energi till kvällens aktiviteter. Att åka bil är det bästa Aava vet. Ivern att få komma in i bilen är så stor, att vi ännu dagligen tränar att lugnt gå in på den egna platsen där.

Det speciellt positiva med den här rasen är att pälsen inte alls lossar hår och hemmet hålls fritt från hundhår. Ibland undrar man om den här hunden alls kan skälla för en så pass tystlåten hund är det fråga om. Olika ljud för han nog beroende på situationen, som att ”knarra” på olika sätt eller eller gny då han tycker att han borde få en godbit.

Aava har helt motsvarat våra förväntningar!

Aava har tillfört mycket glädje i vårt liv, gosande och kärlek, men samtidigt också ansvar för och omvårdnad om vår lurviga familjemedlem. Aavas ankomst till vårt hem har fått oss att bli intresserade av att fördjupa oss i hundvård och t.ex lära oss att trimma pälsen.

Till dem som drömmer om en hund vill vi säga att tänka efter noga om man har tillräckligt tid för en hund och kan man förbinda sig till att sköta den på heltid. I gengäld ger hunden mycket livsinnehåll. Be någon hundägare som bor i närheten om möjlighet att få bekanta er med hunden/rasen. Det lönar sig att bekanta sig med uppfödaren och få nytta av deras sakkunskap och erfarenheter. Vi upplevde att det var nyttigt att delta i introduktions- och utbildningstillfällen  fastän det i vårt fall betydde tusen kilometer bilkörning.

Hälsningar till uppfödarna: Ni gav oss sakkunnig information om rasen före hundanskaffningen, så det kändes tryggt att skaffa valp via er. Dessutom fick vi också hjälp efter att hunden kommit till oss. Tack!

Till vår familj hör mamma, pappa ,12- och 14-åriga döttrar och Aava (ca 1,5 år)