Australianlabradoodle utvecklades ursprungligen som ledarhund – bekanta dig med rasens historia!

Historien om den australiensiska labradoodlen fick sin början i Australien i slutet av 1980-talet. En lokal kennelförening blev tillfrågad om det finns någon ras, som förutom att den har rätt lynne för att fungera som ledarhund, också är allegivänlig. Eftersom labrador retrievern har en lång historia som ledarhund, började man utveckla en ny hundras genom att korsa labrador retriever med stor pudel. Pudeln valdes på grund av att den har en päls som ska trimmas och därför har mindre hudflagor som är allergena.

Rodun historia alkoi Australiasta

Redan efter den första korsningen märkte man att en del av valparna inte förorsakade  reaktioner hos astmatiker och allergiker. Efter en lyckad start tog Tegan Parks och Rutland Manors några andra raser med i förädlingen. Valen gjordes noggrant för att förstärka de goda egenskaper som fanns hos den första valpkullen. Det handlade om god hälsa och kroppsbyggnad, ett gott lynne samt allergivänligheten. Förutom labrador retriever och stor pudel tog man nu med irländskirländsk vattenspaniel, amerikansk och engelsk cockerspaniel.

Den nya rasen fick namnet Australian Service Dog (ASD australianlabradoodle). Genom att kombinera många raser ville man förädla bort rastypiska problem. Samtidigt ville man vidga rasens genbank och förhindra inavel.  Rasen presenterades i USA på 1990-talet och den blev genast mycket populär i UAS och Australien.

– –Vi hade redan kastat yxan i sjön, men beslöt att pröva med ännu en hundras. Min man krafsade och rufsade om hunden länge och fick inga symtom, berättar Paula Eriksson om första mötet med en Australian labradoodle. På bilden ärt Stefan och Paula med Madde, Capri ja Lily.

Australianlabradoodle Finland – så här kom rasen till oss

Den första Australian labradoodlen kom till Finland vid millenieskiftet och till Paula och Stefan Erikssons hem i Hangö år 2004. De hade nästan redan gett upp sina hunddrömmar, då de blev bekanta med den Australiensiska Labradoodlen. Resten är historia

– Vi hade redan kastat yxan i sjön, men beslöt att pröva med ännu en hundras. Jag fick nästan släpa Stefan med mig.  Han krafsade och rufsade om hunden länge och fick inga symtom, berättar Paula Eriksson, om det första mötet med den nya hundbekantskapen.

Australian Labradoodlens grundare har utvecklat en familjevänlig och intelligent hundras som passar bra också i ett hem med allergiker.

Erikssons blev de första registrerade Australian Labradoodle-uppfödarna i Finland. Sedan år 2009 har företaget Sessan’s ald, som Erikssons grundade, målmedvetet arbetat med den här rasen. Avelsarbetet med Australian Labradoodlen styrs av rasstandarden rasorganisationernas regler. Individerna som används för avel är hälsogranskade och organisationerna följer noggrant med avelsarbetet.

– Australian Labradoodlens grundare har fått fram en familjevänlig och intelligent hundras, som passar bra också i ett hem med allergiker. Det är viktigt för oss att bevara de här egenskaperna, de har ju också gjort det möjligt för oss att ha en hund.