Allergikerns hundras – Australian labradoodlen lämpar sig för familjer med astma och allergi

Visste du att hundallergi inte hindrar dig från att skaffa en hund? Om du lider av hundallergi lönar det sig i alla fall att skynda långsamt med ansaffandet av hund och utreda hur det är med olika raser, för hundallergin är mycket individuell. Många personer som fått allergiska reaktioner av hundar har fått en efterlängtad vän av en Australian Labradoodle. Den är ofta ett utmärkt alternativ för allergiker.

Australian Labradoodle-rasen togs ursprungligen fram som en allergivänlig hundras. De har mycket mindre mjäll än hundar i allmänhet och fäller inte hår från pälsen eftersom den saknar underpäls. Största delen av de australiensiska labradoodlarna som finns i hemmen i Finland har skaffats just till familjer med allergier eller astma – deras underbara lynne och gulliga utseende är sedan trevliga extra fördelar.

Det löner sig för allergiker att testa rasen

Varje allergiker har sin egen gräns för hur mycket allergener hen kan tåla. Därför kan man inte med säkerhet säga vilka symtom som  Australian Labradoodlen förorsakar hos allergikern. En del reagerar inte alls och andra får lindriga symtom.

Det lönar sig därför att komma och bekanta sig i god tid och lugn och ro innan man anmäler sig till valpkön. Det är bra att iaktta hur man mår och reagerar medan man klappar och krafsar hunden. Flera exponeringar rekommenderas innan man skaffar en valp. En valp förorsakar alltid kraftigare reaktioner än en vuxen hund, så det lönar sig att i första hand testa med vuxna hundar.

Vad göra om allergisymtomen inte försvinner?

Hundvalpens urin innehåller många allergener, vilket gör att någon som inte haft allergiska reaktioner då den varit tillsammans med vuxna hundar kan reagera vid kontakt med en valp. När valpen blir rumsren lättar i allmänhet symtomen. Allergimediciner, som t.ex antihistamin är ett bra stöd under valpens första veckor. Det lönar sig också att skaffa en bra luftrenare och att att hålla hunden borta från sovrummet där den som har allergi ska sova.

Många allergiker desensibiliseras rätt snabbt till sin egen hund och symtomen försvinner. Om hunden trots alla åtgärder ändå förorsakar fortgående symtom efter valptiden, ska man i första hand ta kontakt med hundens uppfödare. Tillsammans funderar man sedan över om det vore bäst för hunden och ägaren att leta efter ett nytt kärleksfullt hem för hunden hos någon som väntar på att få en egen Australian Labradoodle.

Pälsen på en AustralianLabradoodle kräver insatser

En Australian labradoodle fäller inte hår utan dess päls ska trimmas 3-4 gånger i året. Det är viktigt att hundens päls i alla fall borstas regelbundet, så att den hålls vacker och allergivänlig. Speciellt en mjuk fleecepäls klumpar och tovar sig lätt, om den inte tvättas och kammas regelbundet.

En Australian labradoodle är en nyfiken och modig hund. Den rotar gärna runt i gyttjiga diken, på barrfyllda skogsstigar och i leriga blomrabatter. Regn och slask ökar också utmaningen i pälsvården. En kortklippt päls underlättar därför skötseln märkbart.