Allergisen koirarotu – australianlabradoodle sopii astma- ja allergiaperheeseen

Tiesitkö, että koira-allergia ei estä hankkimasta koiraa? Jos kuitenkin kärsii allergiaoireista, kannattaa ottaa selvää eri roduista ja edetä koiran hankinnassa rauhallisesti, sillä koira-allergia on hyvin yksilöllistä. Moni koirista allergiaoireita saava on löytänyt itselleen kauan kaivatun ystävän australianlabradoodlesta. Se onkin erinomainen allergisen koirarotu.

Allergisen koirarotu on  suosittu.

Australianlabradoodle kehitettiin alun perin nimenomaan allergiaystävälliseksi koiraroduksi. Ne hilseilevät paljon vähemmän kuin koirat tavallisesti eivätkä pohjavillattomana rotuna tiputa karvaa. Suurin osa suomalaisissa kodeissa asuvista australianlabradoodleista onkin hankittu nimenomaan allergia- tai astmaperheisiin – niiden ihana luonne ja suloinen ulkonäkö ovat mukavaa plussaa.

Allergisen koirarotu kannattaa myös testata

Jokaisella allergikolla on henkilökohtainen rajansa siinä, kuinka paljon allergeeneja hän mahdollisesti sietää. Siksi edes australianlabradoodlesta ei voida varmuudella sanoa, kuinka paljon ja millä tavalla oireita koira allergiselle tuottaa. Joillakin oireita ei tule vähimmässäkään määrin, ja joillakin oireet ilmenevät lievinä.

Australianlabradoodleihin kannattaakin käydä tutustumassa rauhassa ja ajan kanssa ennen ilmoittautumista pentujonoon. Koiria on hyvä silitellä ja rapsutella sekä samalla tutkailla omaa oloa kontaktin aikana. Useampi altistus ennen pennun hankkimista on suositeltavaa. Pentukoira allergisoi aina aikuista koiraa enemmän, joten allergiaa kannattaa ensisijassa testata aikuisten koirien kanssa.

Mitä, jos allergiaoireet eivät häviä?

Koiranpennun virtsa sisältää paljon allergeeneja, minkä vuoksi jotkut saattavat saada pennusta oireita, joita täysikasvuisen koiran seurassa ei ole aiemmin ilmennyt. Kun pentu oppii sisäsiistiksi, oireet yleensä helpottuvat. Allergialääkkeet, kuten antihistamiini, ovat hyvä tuki pennun ensimmäisinä viikkoina. Myös laadukas ilmanpuhdistin on kannattava hankinta. Koiran ei myöskään kannata antaa oleilla allergiaoireisten makuuhuoneissa.

Moni allerginen siedättyy melko nopeasti omalle koiralleen. Mikäli kaikista toimenpiteistä huolimatta koira aiheuttaa jatkuvasti oireita pentuajankin jälkeen, ensi sijassa täytyy olla yhteydessä koiran kasvattajaan. Kasvattajan kanssa katsotaan yhdessä, olisiko koiraa ja omistajaa kohtaan kaikkein reiluinta etsiä koiralle uusi, rakastava koti jostain muusta omaa australianlabradoodlea odottavasta perheestä.

Australianlabradoodlen turkin hoito vaatii viitseliäisyyttä

Australianlabradoodlesta ei lähde karvaa, vaan sen turkki on trimmattava 3–4 kertaa vuodessa. On tärkeää, että koiran turkkia kuitenkin harjataan säännöllisesti, jotta karva pysyisi kauniina ja allergiaystävällisenä. Varsinkin pehmeä fleeceturkki takkuuntuu ja jopa huopaantuu, ellei sitä pestä ja kammata säännöllisesti.

Australianlabradoodle on utelias ja rohkea koira. Se koluaa mielellään mutaiset ojanpohjat, neulasten täyttämät metsätiet ja rapaiset kukkapenkit. Vesisade, loska ja kurakelit tuovatkin oman lisänsä koiran turkin hoitamiseen. Lyhyeksi ajeltu karva helpottaa näiltä osin hoitoa huomattavasti.

Lisää artikkeileita aiheesta