Pentu uuteen kotiin – koiran hankinta meiltä

Oletko valmis sitoutumaan koiraan seuraavaksi 15 vuodeksi? Jaksatko leikkiä ja ulkoilla energisen kaverin kanssa päivästä toiseen, säässä kuin säässä? Onko sinulla intoa opettaa ja kouluttaa koirasta tottelevainen ja sisäsiisti lemmikki? Jos koiran hankinta on haaveena, kannattaa omiin unelmiinsa suhtautua realistisesti. Koira on vaativa lemmikki, mutta vastapainoksi se suo perheelleen paljon iloa, liikuntaa ja onnentäyteisiä hetkiä.

Jos australianlabradoodle tuntuu omalta rodulta juuri sinulle, kannattaa koiriin käydä tutustumassa rodun alueellisissa tapahtumissa, joista saat tiedon Suomen australianlabradoodlen kotisivuilta ja Facebook-sivuilta. Suuren suosion vuoksi pentujono on pitkä ja omaa koiraa voi joutua odottamaan kauan. Odotusajassa on kuitenkin etunsa: ehdit miettiä ja valmistautua perin pohjin uuden perheenjäsenen saapumiseen.

Matkalla koiran omistajaksi – kuinka pennun hankinta etenee

  1. Tutustu rotuun alueenne australianlabradoodle-tapahtumissa. Tapahtumista ilmoitetaan yhdistyksen sivuilla.
  2. Mikäli haluat testata perheesi allergiaoireita rodun kanssa, se kannattaa tehdä aikuisen koiran kotona. Meidän kotiimme ei valitettavasti voi tulla testaamaan allergiaa, sillä meillä on aina pentuja, jotka allergisoivat aikuista koiraa enemmän. Tällöin tulos ei ole välttämättä luotettava. Lue lisää allergiaystävällisyydestä.
  3. Tutustu pentulähtöiseen kasvatustyöhömme sekä koiriimme.
  4. Miettikää perheenne kesken, oletteko valmiita sitoutumaan koiran tarvitsemaan hoitoon ja kasvatukseen koko koiran elämän ajaksi (12–15 vuotta).
  5. Laita meille sähköpostia ja kerro, miksi australianlabradoodle olisi sopiva koira juuri teille ja millainen yksilö teille parhaiten sopisi.
  6. Olemme sinuun yhteydessä ja haastattelemme sinua ja perhettäsi. Haluamme varmistaa, että koiralle on perheessänne aikaa ja uuteen kotiin saapuva pentu on toivottu. Kartoitamme myös teidän omat toiveenne, minkälainen perhe olette ja minkä luonteinen koira teille sopisi. Tämä auttaa meitä valitsemaan juuri sinun perheeseesi sopivan pennun.
  7. Kun kaikki on kunnossa, pääset pentujonoon. Pidämme sinua ajan tasalla jonon etenemisestä.
  8. Kun pennut ovat 4–6 viikon ikäisiä, pääset perheesi kanssa tutustumaan niihin luonamme.
  9. Ilmoitamme pentujen valinnasta henkilökohtaisesti. Saat tietää tulevan perheenjäsenenne luonnetestien tulokset ja perustelumme, miksi valitsemamme koira olisi teille paras.
  10. Kun pentuvalinta on vahvistettu ja koira on tullut luovutusikään, pääset hakemaan uuden perheenjäsenen kotiinne. Annamme kattavan pentupaketin mukaasi ja tarpeellisia tarvikkeita koiran ensiviikoille. Pentu on valmiina uuteen kotiin!

Pennun sopeutuminen uuteen kotiin

Pentua tullaan opettamaan ja sosiaalistamaan meillä heti syntymästään lähtien. Käytämme kasvatustyössämme Puppy Culture ja Bio Sensor -metodeja. Pennun siirtyessä uuteen kotiin vastuu koiran kasvatuksesta siirtyy omistajalle. Ilman johdonmukaista ja säännöllistä kasvatustyötä koira ei kehity luonteensa mukaiseksi rohkeaksi ja rakastettavaksi aikuiseksi. Pentukoulutusta sekä tottelevaisuuskoulutusta löytyy lähes jokaiselta paikkakunnalta.

Ihmisrakkaalle koiralle voi tuottaa vaikeuksia jäädä päiviksi yksinään. Pentu on lempeästi totutettava yksinoloon, aluksi lyhyitä aikoja kerrallaan. Toiveena on, että pentu jaksaisi odottaa omistajaansa rauhassa, kenties nukkuen. Pennun kanssa voi esimerkiksi leikkiä ja lenkkeillä aamulla, jotta se olisi väsyneempi yksinolon koittaessa. Toiset koirat hyötyvät aktivointileluista tai muusta puuhasta, joilla ajan saa kulumaan ikävöinnin sijaan.

Australianlabradoodle on oppiva ja moneen soveltuva laji

Australianlabradoodle on älykäs ja helposti uutta oppiva koira. Sen kanssa voi harrastaa monenlaista agilitystä lähtien. Koiralla on myös hyvä hajuaisti, joten sen kanssa voi harjoitella esimerkiksi jälkeä ja hakua. Avustaja- ja terapiakoiraksi soveltuvana sen lahjoja voi hyödyntää muun muassa hoivakodeissa tai kaverikoirana. Australianlabradoodlet rakastavat metsälenkkejä, uimista ja vapaana juoksemista.

Koira kuuluu totuttaa harjaamiseen sekä trimmaukseen aivan pentuajoista lähtien. Sen täytyy oppia seisomaan trimmipöydällä sekä sietämään trimmikoneen surinaa ja turkin leikkaamista. Turkin hoidon voi antaa myös ammattilaisen käsiin. Ensimmäisillä harjoituskerroilla mitään toimenpiteitä ei tarvitse tehdä, vaan trimmaajan käsittelyyn ja koneen surinaan voi totutella pikkuhiljaa herkkupalojen ja kehujen
kannustamana.