En valp får ett nytt hem – att skaffa hund från oss

Är du beredd att binda dig vid en hund för de närmaste 15 åren? Orkar du leka med och rasta en energisk hund dag efter dag i väder som väder? Är du ivrig på att lära och skola din hund till att bli ett lydigt och rumsrent keldjur? Om du drömmer om att skaffa en hund, lönar det sig att förhålla sig realistiskt till sina drömmar. Hunden är ett krävande husdjur, men i gengäld skänker den sin familj mycket glädje, motion och stunder av lycka.

Om en Australian labradoodle känns som den rätta rasen för dig, lönar det sig att bekanta sig med rasen på någon lokal tillställning som ordnas kring rasen. Information om dylika tillställningar hittar man på Suomen australianlabradoodles hemsida och Facebook-sida. På grund av rasens populäritet är valpkön lång och man kan få vänta rätt länge på att få en egen hund. Väntetiden ger i alla fall den fördelen att du hinner fundera på och förbereda dig väl inför den nya familjemedlemmens ankomst.

Vägen till hundägare – hur hundanskaffningen framskrider

  1. Bekanta er med rasen vid ett Australian labradoodle-evenemang i närheten. Evenemangen utannonseras på föreningens sidor.
  2. Om du vill testa familjens allergiska reaktioner på rasen, så lönar det sig att göra det med en vuxen hund. Man kan tyvärr inte komma hem till oss eftersom vi alltid har valpar, som har framkallar mera symtom än vuxna hundar. Läs mera om allergivänligheten
  3. Bekanta dig med våra uppfostringsmetoder som utgår från valpens behov samt med våra hundar
  4. Tänk tillsammans i familjen igenom om ni är beredda att binda er vid att ge hunden den vård och fostran den behöver under hela sitt liv (12-15 år).
  5. Sänd oss e-post och berätta om varför just en Australian labradoodle skulle vara rätt hund för er och om en hurdan individ som bäst skulle passa er.
  6. Vi kommer att ta kontakt med dig och intervjua dig och din familj. Vi vill förvissa oss om att familjen har tid för en hund och att hunden är önskad. Vi kartlägger också era egna önskemål och ser vad för slags hund som skulle kunna passa just er familj . Det här hjälper oss att välja rätt hund till rätt hem.
  7. När allt är i sin ordning kommer du in i valpkön. Vi håller dig uppdaterad om hur kön framskrider.
  8. När valparna är 4-6 veckor gamla, får du komma till oss med din familj och träffa dem.
  9. Vi meddelar alla personligen om valparnas fördelning. Ni får veta resultaten i valptesterna för den hund som kommer till er familj och motiveringarna till att just den valpen passar bäst hemma hos er.
  10. När valet av valp är bekräftat och valpen har nått åldern för överlåtelse, får du komma och hämta hem er nya familjemedlem. Med hem får du också ett omfattande valppaket och tillbehör som är nödvändiga för hundens första veckor. Valpen är redo för ett nytt hem.

Att vänja hunden vid sitt nya hem

Redan direkt från födseln börjar vi lära och socialisera valpen. Vi använder Puppy Culture och Bio Sensor -metoder i vår uppfostran. Då valpen flyttar till sitt nya hem överförs ansvaret för hundens fostran till ägarna. Utan konsekvent och regelbunden uppfostran utvecklas hunden inte i enlighet med sitt lynne till en modig och älskvärd vuxen. Valp- och lydnadsskolning arrangeras på så gotyty som varje ort.

För en hund som älskar människor kan det vara svårt att bli lämnad ensam. En valp måste försiktigt stegvis vänjas vid ensamhet, först under korta stunder i gången. Målet är att valpen orkar vänta lugnt på sin husse eller matte, kanske t.o.m. sovande. Man kan t.ex leka med valpen på morgonpromenaden, så att den är lite tröttare då den blir ensam. En del hundar har glädje av aktivitetsleksaker och annat pyssel, som får tiden att gå, i stället för att ha ledsamt.

En Australian labradoodle har lätt att lära sig och är lämplig till mycket

En Australian labradoodle är intelligent och har lätt att lära sig nya saker.Tillsammans med den kan man syssla med med många olika saker som t.ex agility. Hunden har också ett gott luktsinne så man kan träna spårning och sökning. Den lämpar sig bra som assistent- eller terapihund t.ex vid vårdhem och som kompishund. Australian labradoodlarna älskar skogspromenader, simning och att löpa fritt.

Det är viktigt att vänja hunden vid borstning och trimning redan som liten valp. Den måste lära sig att stå på trimbordet och tåla trimapparatens surr och själva klippningen. Man kan också låta någon professionell trimmare sköta pälsen. Vid de första övningstillfällena behöver man inte klippa alls utan bara vänja hunden vid trimmarens behandling och maskinens surr med hjälp av godbitar och beröm.