australianlabradoodle

Australian labradoodle
– en intelligent och social familjehund

Australian labradoodlen charmar dig med sitt utseende som påminner om en teddybjörns. Den är alltid färdig för lek och gillar att visa sina älskade människor sin ömhet. Den här livfulla rasen är intelligent och lär sig snabbt, så man kan syssla med många olika saker tillsammans med den. Den älskar att lära sig nytt, att vara ute och att leka fartfyllda lekar.

Australian labradoodlen är allas vän. Den kommer väldigt bra överens med barn och visar alla flockmedlemmar tillgivenhet. På grund av sin kärlek till människan ska hunden inte hållas isolerad från resten av familjen – den passar absolut inte som gårdshund ute i en hundgård. Med sitt livliga lynne behöver hunden en familj som tycker om att vara ute röra på sig dagligen.

Den Australienska Labradoodlen är intelligent och lär sig snabbt. Den är energisk och behöver därför en familj som motionerar den dagligen.

Australiensk Labradoodle – rasstandarden

Det förekommer 3 storlekar av Australianlabradoodle:

Mini: vikt 7-13 kg, mankhöjd 36-42 cm

Medium: vikt 13-20 kg, mankhöjd 43-52 cm

Standard: vikt 20-30 kg, mankhöjd 53-63

Mini

Medium

Standard

Australienska labradoodlens pälskvalitet kan vara antingen: lockig och tät wool, lockig fleece eller vågig fleece. Pälsen saknar underhår. Australienska labradoodlens päls hårar inte men pälsen bör trimmas 3-4 gånger/år.

Pälsen kräver även vård mellan trimningarna. Det är synnerligen viktigt att borsta hunden så att pälsen är vacker och huden hålls ren och allergivänlig. Speciellt under valptiden tovar sig pälsen lätt om man inte borstar den regelbundet. Den vuxna hundens päls är lite grövre vilket gör pälsvården lättare. De godkända färgerna är bl.a kaffe, choklad, grädde, svart, vit, silver eller röd. Pälsen kan också vara tvåfärgad. Merle-färgen (marmorlik)är inte godkänd.

Australienska labradoodlen skall inte fälla hår utan pälsen skall trimmas 3-4 ggr/år. Pälsen borstas regelbundet så att den inte tovar sig och huden hålls frisk.

Australienska labradoodlen är till sin natur intelligent, vänlig, mild, öppen och social. Den bör närma sig människor glatt och tillitsfullt, aggressivitet eller skygghet är inte önskvärda egenskaper. Hunden skall vara redo att tjäna och behaga. Den är lättskolad. Beräknade livslängden är 12-15 år. Den är i grunden en frisk hund men kan ha samma sjukdomar som raserna den är avlad av.

Som målsättning en godkänd ras

Rasen skapades ursprungligen för att få en lämplig ledarhund åt en allergifamilj. Rasen introducerades i USA på 1990-talet, och den blev både i USA och i Australien mycket populär. Rasen är inte ännu godkänd av den internationella hundavelsföreningen FCI. För att bli godkänd krävs det många hundar som går att spåra genetiskt och många levande hundar.

Rasens utveckling och avelsverksamheten följs av organisationer som noggrant övervakar uppfödarnas arbete. De hälsogranskningar som organisationerna kräver för avelshundarna har hjälpt att utveckla hundens kroppsbyggnad och egenskaper och gjort den till en mycket frisk ras. I Finska kennelföreningen registreras hundarna som blandras.

Uppfödarna både i Finland och i övriga länder verkar under strikta regler för att den äkta Australienska labradoodlen skall bibehållas och utvecklas enligt organisationernas målsättning. Syftet är en ny, erkänd allergivänlig och godartad hundras.