australianlabradoodle

Australianlabradoodle
– älykäs ja sosiaalinen perhekoira

Australianlabradoodle hurmaa nallemaisella ulkomuodollaan. Se on aina valmis leikkimään, kisailemaan ja osoittamaan hellyyttä kaikille rakastamilleen ihmisille. Tämä puuhakas rotu on älykäs ja nopea oppimaan, joten sen kanssa voi harrastaa monipuolisesti erilaisia lajeja. Se rakastaa uuden oppimista, ulkoilua ja vauhdikkaitakin leikkejä.

Australianlabradoodle on kaikkien kaveri. Se tulee erittäin hyvin toimeen lasten kanssa ja osoittaa kiintymystä kaikille laumansa jäsenille. Ihmisrakkautensa vuoksi koiraa ei tule pitää eristyksissä muusta perheestä – ulkokoiraksi pihahäkkiin australianlabradoodle ei missään tapauksessa sovellu. Touhukkaan luonteensa vuoksi se tarvitsee perheen, joka ulkoilee ja liikkuu koiran kanssa päivittäin.

Australianlabradoodle on älykäs ja nopea oppimaan. Touhukkaan luonteensa vuoksi se tarvitsee perheen, joka ulkoilee ja liikkuu sen kanssa päivittäin.

Australianlabradoodle - rotustandardit

Australianlabradoodlea on kolme kokoluokkaa:

Mini: paino 7–13 kg ja säkäkorkeus 35–42 cm

Medium: paino 13–20 kg ja säkäkorkeus 43–52 cm

Standard: paino 20–30 kg ja säkäkorkeus 53–63 cm

Mini

Medium

Standard

Australianlabradoodlen turkkilaatuja on kolme: kihara ja tiivis villa, kihara fleece sekä lainehtiva fleece. Karvapeite on yksikerroksinen ja pohjavillaa ei ole. Australianlabradoodlesta ei lähde karvaa, vaan sen turkki on trimmattava 3–4 kertaa vuodessa.

Turkki vaatii myös muulloin hoitoa. Koiran harjaaminen on erittäin tärkeää, jotta turkki pysyisi kauniina ja koiran iho terveenä sekä allergiaystävällisenä. Erityisesti pentuaikoina turkki takkuuntuu helposti, ellei sitä harjaa säännöllisesti. Aikuisen koiran turkki on hiukan karkeampaa, ja sen myötä turkin hoitokin helpottuu. Yleisesti hyväksyttyjä värejä turkille ovat muun muassa kahvi, suklaa, kerma, musta, valkoinen, hopea tai punainen. Turkki voi myös olla kaksivärinen. Merle-väritystä ei hyväksytä (marmorimainen väritys).

Australianlabradoodlesta ei kuulu lähteä karvaa, vaan sen turkki on trimmattava 3–4 kertaa vuodessa. Turkkia harjataan säännöllisesti, jotta se ei takkuunnu ja iho pysyy terveenä.

Australianlabradoodle on luonteeltaan älykäs, ystävällinen, lempeä, avoin ja sosiaalinen. Sen tulisi lähestyä ihmistä iloisesti ja luottavaisesti, aggressiivisuus tai arkuus ei ole hyväksyttävää. Koira on altis palvelemaan ja miellyttämään. Sen koulutettavuus on erinomainen. Australianlabradoodlen odotettu elinikä on 12–15 vuotta. Se on perusterve rotu, mutta voi omata samoja sairauksia kuin pohjarodutkin.

Tavoitteena tunnustettu rotu

Astralianlabradoodle syntyi alunperin tarpeesta saada allergiaperheeseen sopiva opaskoira. Rotu esitettiin USA:ssa 1990-luvulla, ja se nousi siellä sekä Australiassa välittömästi hyvin suosituksi. Australianlabradoodle ei vielä ole kansainvälisen koiranjalostusliiton FCI:n hyväksymä rotu. FCI-hyväksyntään vaaditaan nimittäin paljon jäljitettäviä ja elossa olevia rodun edustajia.

Rodun kehitys- ja jalostustyöstä vastaavat järjestöt, jotka valvovat tarkoin kasvattajien työtä. Rotujärjestöjen vaatimat laajat terveystestaukset jalostuskoirille ovat auttaneet australianlabradoodlea kehittymään rakenteeltaan ja ominaisuuksiltaan erittäin terveeksi roduksi. Suomen kennelliitossa koirat rekisteröidään monirotuisina.

Kasvattajat Suomessa sekä muualla maailmassa toimivat tiukkojen määräysten alaisina, jotta aito australianlabradoodle säilyisi ja kehittyisi tavoitteiden mukaisesti. Tavoitteena on uusi, tunnustettu allergiaystävällinen ja hyväluonteinen koirarotu.

Lisää artikkeileita aiheesta