Australianlabradoodle luotiin alunperin opaskoiraksi allergisille – tutustu rodun historiaan!

australianlabradoodle Suomi

Australianlabradoodlen tarina sai alkunsa Australiassa 1980-luvun loppupuolella. Paikalliselta opaskoirayhdistykseltä kyseltiin rotua, joka olisi paitsi luonteeltaan opaskoiraksi sopiva myös allergiaystävällinen. Koska labradorinnoutajalla on pitkä historia opaskoirana, uutta koirarotua alettiin kehittää risteyttämällä labradorinnoutaja isovillakoiran kanssa. Isovillakoira valikoitui tarkoitukseen trimmattavan turkin vuoksi, sillä siitä lähtee allergisoivaa hilsettä tavallista vähemmän.

Rodun historia alkoi Australiasta

Jo ensimmäisen risteytyksen kohdalla havaittiin, että osa pennuista ei aiheuttanut oireita astmaatikoille ja allergikoille. Onnistuneen alun jälkeen Tegan Parks ja Rutland Manors ottivat jalostukseen mukaan lisää rotuja. Valinnat tehtiin tarkasti vahvistamaan ensimmäisen pentueen hyviä ominaisuuksia. Näitä olivat koiran terveys ja hyvä ruumiinrakenne, miellyttävä luonne sekä allergiaystävällisyys. Labradorinnoutajan ja villakoiran lisäksi rotuun otettiin mukaan irlanninvesispanielia, amerikancockerspanielia ja englannincockerspanielia.

Uusi koirarotu sai nimekseen Australian Service Dog (ASD australianlabradoodle). Monien rotujen yhdistämisen avulla pyrittiin jalostamaan pois joillekin roduille tyypillisiä ongelmakohtia. Samalla haluttiin laajentaa rodun geenipankkia sekä estää liiallista sisäsiittoisuutta. Rotu esiteltiin USA:ssa 1990-luvulla, ja se nousi välittömästi hyvin suosituksi muun muassa Yhdysvalloissa ja Australiassa.

– Olimme jo heittämässä kirveen kaivoon, mutta päätimme katsoa vielä yhtä koirarotua. Mieheni rapsutti ja kapsutti koiraa pitkää, eikä siitä tullut mitään oireita, kertoo Paula Eriksson ensi tapaamisesta australianlabradoodlen kanssa. Kuvassa vasemmalla Stefan, Paula, Madde, Capri ja Lily.

Australianlabradoodle Suomi – näin rotu tuli meille

Ensimmäinen australianlabradoodle tuli Suomeen vuosituhannen vaihteessa ja hankolaisten Paula ja Stefan Erikssonin kotiin 2004. He olivat jo melkein luopuneet koirahaaveestaan, kunnes tutustuivat australianlabradoodleen. Loppu onkin historiaa!

– Olimme jo heittämässä kirvestä kaivoon, mutta päätimme katsoa vielä yhtä koirarotua. Stefan piti melkein väkisin raahata mukana. Hän rapsutti ja kapsutti koiraa pitkään, eikä siitä tullut mitään oireita, kertoo Paula Eriksson ensi tapaamisesta uuden koiratuttavuuden kanssa.

Australianlabradoodlen perustajat ovat saaneet kehitettyä perheystävällisen ja älykkään koirarodun, joka sopii hyvin myös allergiseen kotiin.

Erikssoneista tuli ensimmäiset rekisteröidyt australianlabradoodle-koirien kasvattajat Suomessa. Vuodesta 2009 Erikssonien perustama yritys Sessan’s ald on tehnyt määrätietoista työtä tämän upean rodun parissa. Australianlabradoodlen jalostustyötä määrittelevät rotustandardi ja rotujärjestöjen säännöt. Jalostukseen käytettävät yksilöt ovat terveystestattuja ja järjestöt seuraavat jalostustyötä tarkasti.

– Australianlabradoodlen perustajat ovat saaneet kehitettyä perheystävällisen ja älykkään koirarodun, joka sopii hyvin myös allergiseen kotiin. Meille näiden ominaisuuksien säilyttäminen on tärkeää, onhan se mahdollistanut meillekin koirien pitämisen kotonamme.